lawenda

Lawenda wąskolistna

8.00 zł

Łac.  Lavendula angustifolia 

Poj 2 L ; wys. 20 – 30 cm

Na stanie

Opis produktu

Ta malownicza roślina będąca symbolem Prowansji, o intensywnie fioletowym kolorze i wyjątkowym zapachu, nada Twojemu ogrodowi nutę romantyczności a ciału ukojenie i ulgę od bólu. Półkrzew, który tworzy gęste zwarte i regularne kępy. Dorasta do 40-50 cm wysokości. Posiada ozdobne srebrzyste liście. Lawenda była obiektem uprawy już w czasach starożytnych, zwłaszcza na terenach Basenu Morza Śródziemnego. Służyła głównie do produkcji olejków i balsamów do kąpieli. W Grecji popularny i niezwykle ceniony był miód lawendowy, który miał wyjątkowe właściwości smakowe i kosmetyczne. Rzymianie również nie wyobrażali sobie kąpieli lub innych czynności kosmetycznych bez olejku lawendowego. Zapewne stąd wzięła się dzisiejsza nazwa tej rośliny pochodząca od słowa „lavare”